Térkő lexikonTérkő lexikon

Antikolt (koptatott) felület

A kövek éleit és sarkait külön munkafolyamatban, antikoló dob segítségével megkoptatjuk, hogy köveinknek természetesen antik látványhatást és egyedien ódon felületet adjunk. Az ilyen antikolási technika előnye a kövek esztétikus összképe és természetes keveredése.

Belső hidrofobizálás

A Friedl Steinwerke valamennyi kertépítészeti terméke gyárilag hidrofobizált, ez pedig jelentősen mérsékli vízfelvevő képességüket, és meghosszabbítja életkorukat. Az eljárás csökkenti a kivirágzásokat és a szennyeződések megtapadását, köveink színe így jóval tovább megőrzi eredeti élénkségét.

CE - jellel

Térköveink, betonlapjaink, szegélyköveink, valamint kerítés- és falazóköveink egyaránt CE-jelzéssel vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy termékeink az ÖNORM EN 1338 (térkövek), ÖNORM EN 1339 (betonlapok), ÖNORM EN 1340 (szegélykövek), ÖNORM EN 15435 (kerítéskövek) és ÖNORM EN 771-3 (falazókövek) szabványoknak megfelelően ellenőrzöttek. Ha egy termékhez nincs egységesített szabvány, az ilyen termék nem lett az EU-szabványoknak megfelelően ellenőrizve, ezért nem is kerülhet CE-jelzéssel forgalomba.

Duoprotect 30

Egy kő keresztmetszete nagy felbontásban: a DUOPROTECT 30 (piros) kitölti a pórusokat és hajszálereket, és ezáltal víztaszító felületet képez. Az optikai hatás nem, ill. csak csekély mértékben változik.

A Duoprotect30 olyan impregnálószer, amely csökkenti a szennyeződések megtapadását, megkönnyíti a tisztítást, segíti a csapadék természetes tisztító hatását, gátolja az alga- és mohaképződést, és mind a fagy- és sóállóságot, mind a színtartósságot növeli. E tulajdonságok megőrzésének érdekében a Duoprotect30 –al végzett kezelést igénybe vételtől és időjárástól függően minden két-háromévente érdemes elvégezni. A Duoprotect30 újrafelvitele előtt T univerzális tisztítószerrel tisztítsuk meg a felületeket. A Friedl Steinwerke telephelyein és partnerüzemeiben mindkét termék kapható.

A Friedl Steinwerke kerítésekhez és falakhoz ugyanezt az impregnálószert ajánlja. Az impregnálást a vevő maga végezheti el.

*Az adatok családi házak teraszain és bejárati zónáiban való használatra vonatkoznak.

Duoprotect 60

Egy kő keresztmetszete nagy felbontásban: a DUOPROTECT 60 (piros) teljesen vagy részben kitölti a pórusokat és hajszálereket, és ezáltal vékony filmréteget képez. Ez a réteg matt selyemfényt eredményez, és szennytaszító, amennyiben lepergeti a különböző szennyeződéseket.

A Duoprotect60 olyan lélegző impregnálószer, a-mellyel a Duoprotect30–hoz képest még nagyobb szennytaszító hatás és kopásállóság érhető el. A Duoprotect60 használatával még könnyebben távolíthatók el a vörösbor-, kávé-, olaj-, zsír- és rágógumifoltok és a hasonló szennyeződések.

Az impregnálás átlagos élettartama (igénybe vételtől függően) öt-hat év*, az időnkénti felújítás ezzel együtt is ajánlott: ha szeretnénk megőrizni felületeink ápoltságát, időről időre érdemes Duoprotect60 ápolószerrel kezelni (áttörölni és befújni) őket. Az ápolószer felhordása előtt T uni-verzális tisztítószerrel tisztítsuk meg felületeinket.

A Friedl Steinwerke különösen teraszokhoz és bejárati zónákhoz ajánlja a Duoprotect60 has-ználatát, mivel az impregnálás csökkenti a hagyományos takarítási szükségletet.

* Az adatok családi házak teraszain és bejárati zónáiban való használatra vonatkoznak.

Éltörések, repedések

A szakszerűtlen lerakás (pl. nem elég teherbíró aljzat, túl szoros fugázás stb.) következtében a burkolóköveken vagy járólapokon hajszálrepedések, éleiken töredezések léphetnek fel, amelyeknek még a minőségi beton sem tud ellenállni. A szakszerűtlen lerakásért sem garanciát, Sem felelősséget nem vállalunk. Antikolt termékeink (pl. GRADO LINE stb.) egyes élei és részei erős és nagyon szabálytalan töredezettséget is mutathatnak. A töréshelyeken a beton alapanyag részei is láthatóvá válhatnak. A kövekről még lerakáskor és használat közben is törhetnek le részek. Ezek mind antikolt termékeink jellegzetes jegyei, amelyekkel tudatosan hozunk létre régies hatást, így pedig nem képezhetnek okot a reklamációra. Az antikolási folyamatból adódóan porréteg képződhet a kiszállított kövek felületén, ezt azonban az időjárás természetes hatása kis idő után eltünteti.

A finomszemcsés felület (kopóréteg) a térkövek fagy- és sóállóságát és a nagyobb kopásállóságot szolgálja. Emiatt is ügyeljünk a kövek helyes lerakására.

a teljes kő fagy- és olvasztósóálló

Míg az ÖNORM csak a felületet vizsgálja, az ezzel a jelöléssel ellátott kövek teljes keresztmetszetükben só és fagyállóak. FONTOS: Kizárólag cementkötött felületekre alkalmas olvasztóanyagokat használjunk!

Fagyálló

Fagyálló - ez a jel a termékek szabvány szerinti fagyállóságát szavatolja. Ha egy kő nem volna fagyálló, a behatoló víz fagypont alatti hőmérséklet esetén tönkretenné.

Fagy- és sóállóság

Termékeink "fagy- és sóálló“ megjelölése a térkövek és lapok szabvány szerinti ellenállóságát szavatolja a faggyal és olvasztósókkal szemben. Az ilyen ellenállósággal nem rendelkező termékek felületét nagyon hamar tönkre teheti a sós hó megolvadt elegye. FONTOS: Kizárólag cementkötött felületekre alkalmas olvasztószereket használjunk!

homokszórt

A nemesacél golyókkal történő szórás eltávolítja a felületi cementenyvet, és láthatóvá teszi a felhasznált kőszemcsék természetes színét.

Finomszórt nemes-zúzalék kopóréteg

A kövek megmunkálása a homokszóráshoz hasonló. A finomszórás egyúttal feltárja a kő nemes-zúzalékkal bevont felső rétegét, és látványosan kiemeli a természetes szemcsék különböző színeit. Az Álomkertek standard termékprogramjában nemes-zúzalék kopóréteggel kínált köveket gyárilag finomszórjuk és gyémántkeféljük.

gyémántcsiszolt

Gyémántkefékkel gépileg csiszoljuk a kövek felületét. A kövek így sokkal ellenállóbbak a szennyeződésekkel szemben, és könnyebben tisztíthatók. A felület szatinált hatást kap, finomabb tapintásérzetet kínál, és mezítláb is kellemesebb járni rajta.

Hasított felület

A kövek gépi hasításával érdes felület keletkezik természetesen töredezett látványhatással.

Koptatott felület

A koptatás a két felületkezelési eljárás, a hasítás és antikolás kombinációja.

Kvarc kopóréteg

A kvarc kopóréteg értékes kvarckőből készülő, cementkötött réteg, amely fokozottan ellenáll a mechanikai behatásoknak. Minden olyan térkövünket és betonlapunkat, amely nem kap nemes-zúzalék kopóréteget, kvarc kopóréteggel látjuk el. Ez a réteg fokozott kopásállóságról, egyszersmind a faggyal és olvasztósókkal szembeni ellenállóságról is gondoskodik.

Mérettűrés

Betontermékek esetében különböző mérettűrések léteznek, mivel a legkorszerűbb gyártóberendezések ellenére is méreteltérések léphetnek fel. Az eltéréseket a következő osztrák szabványok rögzítik: ÖNORM EN 1338, ÖNORM EN 1339 és ÖNORM EN 1340. Térköveknél a megengedett mérettűrések magasságnál +/- 4 mm-t, hosszúság és szélesség esetében +/- 3 mm-t tesznek ki. A térkövek magassági eltéréseit a zúzalékágyba való bevibrálással egyelíthetjük ki.

Mészkivirágzások

Megkötéskor minden cement mészhidrátot választ ki. A mészhidrát vízben oldódik, s így idővel a beton felületére juthat. E természetes folyamat következtében fehér csíkok vagy foltok - úgynevezett „kivirágzások" - léphetnek fel a betonfelületeken. Sötét színezésű betontermékek esetében gyakran erősebben láthatók. E kivirágzások technikailag elkerülhetetlenek; a termékek mechanikai tulajdonságait semmiképp sem befolyásolják, ezért szavatosságot vagy garanciát sem vállalhatunk értük. Az időjárás (eső, hó) és mechanikai igénybe vétel (normális használat) nyomán a kivirágzások egy idő után maguktól eltűnnek, és a felület visszanyeri egyenletes látványát. Ha a felületek nincsenek az időjárás hatásainak kitéve (fedett területek), a kereskedelemben kapható mész- és cementfátyol-eltávolító segítségével kézileg is eltávolíthatók a mészkivirágzások.** Vigyázat: a szín ezáltal megváltozhat! Különleges igénybevételekkel (pl. kémiai behatásokkal, savas esővel) szemben nem tudunk maradéktalan állóképességet szavatolni.

** Mindenkor vegyük figyelembe a gyártók használati utasításait!

Nemes-zúzalék

A nemes-zúzalék vagy Edelsplitt magas minőségű, márvány-, gránit- és egyéb természetes szemcséket tartalmazó zúzalék, amely különleges optikai hatást kölcsönöz a látszó (=legfelső, kopó-) rétegnek.

ÖNORM

Ez a jelzés azt igazolja, hogy termékeinket állandó külső ellenőrzésnek vetjük alá, amelyet államilag akkreditált laboratóriumok végeznek az ÖNORM B3236- os és B3258-as szabvány szerint. A Friedl Steinwerke azon kevés ausztriai térkőgyártó közé tartozik, amelyik önkéntesen aláveti magát az ÖNORM ellenőrzéseknek. Ezáltal garantált, hogy a megadott minőségi kritériumoknak és alkalmazási osztályoknak is megfelel.

Strukturált felület

A strukturált felület azt jelenti, hogy a kő felületén enyhe egyenetlenségeket mutat. Ez természethű látványhatásról gondoskodik.

Súrlódásnyomok

A térkövek, lapok, kerítéskövek, flórakosarak stb. nagy terhelésű felhasználási területekre készülnek, és a szállításból adódóan súrlódásnyomokat viselhetnek. Az időjárás és használat természetes hatásai egy-kettőre eltüntetik ezeket a súrlódásnyomokat.

Szín- és szerkezeti eltérések

A betontermékek természetes adalékanyagokból készülnek, amelyek szín és szerkezet tekintetében bizonyos különbségeket mutatnak fel (különböző lehet például a cement saját színe). A természetes nyersanyagok használatának folytán a leggondosabb gyártás esetén is elkerülhetetlen szín- és szerkezeti ingadozások jöhetnek létre, amelyekért sem felelősséget, sem garanciát nem vállalhatunk. A térkövek és járólapok lerakásakor ezért azt ajánljuk, hogy egyidejűleg különböző raklapokról illetve „big bag” zsákokból történjék a lerakás, s ekképp egyenletes, természetes összhatás jöhessen létre. Ugyanemiatt nem szavatolhatunk a mindenkori minták és a tényleges szállítmány színazonosságáért sem. Mivel természetes termékekről van szó, a színeltérések előfordulása elkerülhetetlen, és nem ok a reklamációra. A felületen jelentkező szerkezeti és színeltérések adódhatnak abból is, hogy a térkövek, lapok, lépcsőelemek, fedlapok stb. különböző gyártásfolyamatoknak vannak alávetve.

VG4 elmozdulásvédelem

A Friedl Steinwerke termékpalettáján számos kő található VG4 megjelöléssel – ez azt jelenti, hogy az ilyen köveket elmozdulásvédelemmel láttuk el. A VG4-kivitelezés optimalizálja a kövek közötti erőátvitelt, a térkövek egymásba kapcsolódnak, és összekapcsolódásuk megakadályozza az egyes kövek elmozdulását. Az egyes kövek stabil pozíciót kapnak, a fugák magas és huzamos idejű igénybe vétel esetén is egyenletesek és szépek maradnak. Közterületeken – kővastagságtól függően – a legkülönbözőbb nagy forgalmú felületeket is kiválóan burkolhatjuk ezekkel a kövekkel. Magánterületen egyebek között parkolóhelyek és kapubejárók burkolására lehetnek alkalmasak az elmozdulásvédett kövek. A stabil elmozdulásvédelmet a különböző magasságú távtartók speciális elrendezése garantálja. A távtartók felfelé vékonyodó kiképzése lehetővé teszi, hogy a fugázó anyag optimálisan behatoljon a hézagokba, és ezáltal tökéletesen körbeágyazza a köveket. A távtartók alapvetően a kövek alsó harmadáig érnek; ám a soronkénti gépi lerakás követelményeit szem előtt tartva, a kövek mindegyik oldalán két-két magasabb távtartót is kiképeztünk, ezzel megakadályozva, hogy gépi lerakásnál az egyes sorok megbillenjenek. A távtartók ilyen speciális  elrendezése és eltérő magassága lehetővé teszi a fugatöltő anyag esetleges tömítését. A finomszemcsétől mentes (pl. 1-3 mm-es) fugázó anyaggal történő fugázás a távtartók nagyobb számának ellenére is megőrzi a térkövek normális vízáteresztő képességét. Az azonos vastagságú VG4-kövek kivétel nélkül kombinálhatók egymással, a távtartók különböző kőhosszúság esetén is illeszkednek egymáshoz.

Mire ügyeljünk téli kertápoláskor?

A Friedl Steinwerke azt ajánlja, hogy kerüljük az útfelszóró és olvasztósók használatát, és helyettük speciális szóróanyagokat használjunk. Ilyen célra kiválóan alkalmas a Liapor Winterstreu (Liapor agyaggranulátum), amely kíméli a felületet, és tavasszal víztároló anyagként teríthető szét az ágyásokban és a zöld felületeken. Ha egyéb szóróanyagot használunk, az lehetőleg puha kőzet (pl. mészkő, dolomit stb.) legyen, és szemcsemérete semmiképp se haladja meg a fugaszélességet. A súrlódásnyomokat megelőzendő, olvadás idején a teljes felületről takarítsuk el a szóróanyagot. Ha elkerülhetetlen, hogy olvasztószert használjunk, fagy- és sóálló termékeken csak cementkötött felületekre alkalmas olvasztószert alkalmazzunk. Ilyen például a környezet- és növénykímélő „Eis- und Schnee-Ex“. Hóeltakarító berendezések használatakor, a kövek felületét kímélendő, hólánc nélküli berendezéseket ajánlunk, amelyek kotrólapátját műanyag szegéllyel látták el.
Vissza az előző oldalra!

Verasztó és Társa Kft. - Magyar